Навчайся!

Онлайн-курси

Безкоштовні навчальні он-лайн семінари з сімейної психології та побудови стосунків – обирай потрібний курс, навчайся та зростай разом, дізнавайся, як будувати стосунки до шлюбу!

On-line курс

Подружній Діалог: почни традицію якісного глибокого спілкування (Тиждень 1-2)

Автор: Перекладено і адаптовано Сімейним Клубом - familyclub.org.ua

Джерело: Worldwide Marriage Encounter - wwmejoliet.org

banner_20

Почни традицію подружній діалогів – це чудова можливість зупинитись ввечері і поговорити з коханим / коханою.
Дуже часто в шаленому леті днів, навіть спілкуючись, нам не завжди вдається заглибитись у спілкуванні і піти далі, аніж традиційні: «як пройшов твій день?», «що робив/робила?», «що нового?».

Подружні діалоги – це можливість провести більш змістовне, якісне та глибоке спілкування, краще зрозуміти один одного, пізнати мрії і почуття партнера, зблизившись як пара.

Для кого?

Діалоги підходять як одруженим парам (не залежно від досвіду стосунків), так і молодим парам, які тільки планують одружитись або зустрічаються.

Мета Подружнього Діалогу:

Мета щоденних Подружніх Діалогів – допомогти Тобі краще зрозуміти почуття Твого партнера, слухати і чути один одного. Не варто намагатись змінити один одного чи маніпулювати. Кожна відповідь на питання Діалогу має бути прописана – отже Ви будете знати напевне, які саме почуття є у Твого партнера. Не те, що Ви обидва думаєте з цього приводу, але як ви обидва почуваєтесь. Почувши партнера – намагайся зрозуміти і прийняти його/її відповідь і почуття.

В чому перевага Подружнього Діалогу?

1. Займає всього 30 хв. в день
2. Спілкуємось регулярно щодня
3. Спілкування глибше, аніж на побутово-щоденно-буденному рівні
4. Можливість легше ділитись почуттями один з одним
5. Можливість чути і слухати один одного щодня
6. Традиція щоденного змістовного спілкування
7. Зближуємось і будуємось практичну єдність в парі

Як проводити Подружній Діалог?

  1. Одне питання = одне обговорення. Бажано піднімати по одному питанню щодня. Попередньо відповідь на запитання ми записуємо окремо один від одного (не підглядаючи, можна по-окремці протягом дня), а при зустрічі – озвучуємо відповіді один одному (говорить кожен по-черзі по 10 хв.)
  2. Якщо Вам дозволяє час – Ви можете присвяти цілий вечір змістовному спілкуванню, завчасно домовившись про це і створивши відповідну атмосферу – піти на вечерю удвох або влаштуватись вдома при свічках за чашкою чаю чи кави. Важливо, щоб Ви нікуди не поспішали і не відволікались на телефон чи телевізор.

Найкраще обговорювати 1 питання за 1 вечір (спілкування щовечора по 20 хв.: 10 хв. говорить чоловік і 10 хв. – дружина).
або 1 год.).

Секрети, які допоможуть зробити Ваші діалоги більш успішними:

• Проведення щоденного «діалогу» – це красна і дієва ідея, але не зупиняйся, якщо Ви пропустили декілька вечорів
• Будьте гнучкими один до одного. Не обов’язково проводити ділог в один і той самий час щодня – Ви можете приділити годину зранку замість вечірній годин, або зустрітись для діалогу на обід посеред робочого дня! Будьте винахідливими!
• Пам’ятай, що це займає лише 30 хв. на день: 10 хв. на написання відповіді і по 10 хв. на обговорення відповіді (10 хв. слухаємо і 10 хв. ділимось своєю відповіддю на питання) – це не велика інвестиція, яка 100% зробить Ваші стосунки міцнішими!
• Тримай список питань «про запас» в легкодоступному місці – запис в блокноті чи просто он-лайн на сайті Сімейного Клубу
• Не запитуй, чому партнер написав чи сказав саме те, що сказав. Діалог – це час, щоб слухати і чути один одного.
• Якщо Ви знаходитесь на відстані – Ви можете використовувати чат, SKYPE, e-mail або регулярну переписку для «діалогів», а коли Ви знову будете разом – оберіть час, щоб проговорити всі теми, які піднімались.
• Концентруйся на почуттях більше, аніж на думках.
• Не намагайся змінити партнера через діалоги – це час, щоб зрозуміти почуття один одного і почути один одного.
• Не підглядайте один до одного, якщо ви пишете відповіді на запитання в один і той самий час.
• Старайтесь не перевищувати 10 хв. написання і 10 хв. обговорення одного питання

Пам’ятай, традиція Подружніх Діалогів – це чудовий подарунок, який Ви робите один одного, щоб зміцнити ваш шлюб і стосунки, поглибити розуміння один одного і будувати єдність. Це подарунок без умовностей і надзвичайних очікувань. Це можливість чути один одного і розуміти, без маніпуляцій і страху.

Питання для Подружнього Діалогу:

 

Тиждень 1.

День 1. Починаючи традицію сімейних діалогів, яке моє найбільше очікування _____? Опиши любляче в деталях

День 2. Я думаю, найкращим часом для проведення наших щоденних Діалогів є _____? Як я почуваюсь щодо цього?

День 3. Що я сподіваюсь отримати розпочинаючи цю подорож в Щоденні Подружні Ділоги? Як я почуваюсь щодо моєї відповіді?

День 4. Якби Господь подарував мені одну екстра-годину на день, як би я її покористав/ла? Як я почуваюсь щодо моєї відповіді?

День 5. Описати одну подію, яка трапилась зі мною сьогодні і викликала у мене серйозні / стійкі / неочікувані почуття. Які мої почуття стосовно цієї події?

День 6. Моя особиста ціль №1 на цей рік _______? Як я почуваюсь, коли ділюсь цим з тобою?

День 7. Який найбільший виклик, з яким ми стикнулись у цьому році? Як я почуваюсь щодо цього?

Тиждень 2.

День 1. В яке місце, де ми ніколи не бували раніше разом, я б хотів/ла по подорожувати цього року? Як я почуваюсь щодо моєї відповіді?

День 2. Чи намагаюсь я контролювати моє / наше майбутнє, чи я довіряю Богові, що Він потурбується про нього для мене / для нас? Як я почуваюсь щодо цього?

День 3. Що я вважаю нашими границями як пари? Як я почуваюсь щодо моєї відповіді?

День 4. Як я почуваюсь, коли Ти робиш спеціальні зусилля, щоб показати, що я особлива/ий та важлива/ий для тебе? Опиши любляче в деталях.

День 5. Як я почуваюсь, коли ти даруєш мені подарунок чи робиш для мене сюрприз? Опиши любляче в детелях.

День 6. Як я можу вдосконалити мій «комунікаційний радар», щоб краще слухати тебе, мій рідний / моя рідна? Як я почуваюсь щодо цього?

День 7. Які нереалістичні очікування я маю щодо тебе? Як я почуваюсь, коли ділюсь цим з тобою?

Чи була дана стаття корисною для вас?

Так
Ні
Дізнавайтесь про новини вчасно